Världens första restaurang som uppmärksammats av FN för sin CO2-reduktion

oktober 9, 2019
blog-hero-purezza01

Smakrika snacks med inspiration från öst. Men också taquitos som bidrar till att minska koldioxidutsläppen. I år blev restaurangen i Oslo det första matstället i världen att erkännas av FN som ”Climate Neutral Now” för sitt bidrag till ett lägre klimatavtryck.

Av Rita Tvede Bartolomei

ASIA Aker Brygge grundades för 5 år sedan, i oktober 2014. Restaurangen startades av de tre kvinnliga entreprenörerna bakom bland annat den italienska restaurangkedjan Olivia.

– ASIA är en restaurang där maten och upplevelsen kring måltiden står i fokus. Vi brukar säga att ”sharing is caring”, och därför har vi många olika typer av frestande och läckra smårätter, skapade för att delas. Vi vill vara en mötesplats för våra gäster – en plats dit de kan komma vid flera olika tillfällen, oavsett om det är en stor fest, en dejt eller ett affärsmöte. Hos oss ska alla känna sig välkomna: Vi har serviceinriktade och uppmärksamma servitörer, och mat som är frestande och stimulerande för smaklökarna. Våra rätter passar både köttälskare, fiskälskare och veganer”, säger Pernille Koppang, Operations Manager på ASIA Aker Brygge.

ASIA Aker Brygge

HAR BIDRAGIT TILL MINSKNINGEN AV 7200 TON KOLDIOXID

Hon berättar att restaurangen förmodligen är mest känd för sina taquitos, som har funnits på menyn ända sedan starten. Dessa är nu klimatvänliga. I maj 2019 uppmärksammades restaurangen för sina klimatinitiativ av FN.

– Genom vårt samarbete med CHOOOSE donerar vi 2 NOK för varje portion taquitos du köper. CHOOOSE arbetar med projekt som hjälper företag att kompensera för sitt koldioxidavtryck. Vårt bidrag hjälper till att minska cirka 40 kilo CO2. Effekten är densamma som om du skulle parkera en bil i två veckor, som annars skulle släppa ut avgaser motsvarande 40 kilo”, säger Koppang.

Fram till oktober 2019 har de bidragit till att kompensera 7 200 ton CO2 genom att finansiera FN-reglerade CO2-reducerande projekt.

– Eftersom vi som restaurang bidrar till mindre CO2-utsläpp totalt och fokuserar på flera andra hållbara initiativ – som Purezza-konceptet – har vi uppmärksammats av FN och är en del av deras ”Climate Neutral Now”-initiativ. Vi är den första restaurangen i världen som har fått ett sådant, säger Pernille Koppang.

ASIA Aker Brygge

SLUTA MED ENGÅNGSARTIKLAR OCH SUGRÖR AV PLAST

Purezza, tillsammans med flera hållbara initiativ, har gett ASIA en ännu starkare miljöprofil. Restaurangen serverar bland annat MSC-certifierad fisk, ekologiskt kaffe, använder Svanenmärkta produkter samt biologiskt nedbrytbara och återvunna förpackningar.

– Vi arbetar för att minska alla engångsförpackningar, och några av de åtgärder vi har vidtagit inkluderar att ta bort plastsugrör och oljelampor i restaurangen, säger hon.

Pernille Koppang berättar att restaurangen har ett mål att minska matavfallet med 20 procent fram till 2020. Dessutom att erbjuda nya och spännande vegetariska rätter.

– Så att gäster som tenderar att välja traditionella kötträtter kan inspireras och frestas att prova gröna och välsmakande alternativ till kött. Vårt hållbarhetsarbete är ständigt pågående och vi vill hitta fler kreativa sätt att förbättra oss på, säger hon.

ASIA Aker Brygge

SLIPPER LAGRA OCH TRANSPORTERA STORA MÄNGDER VATTEN PÅ FLASKA

Driftchefen på ASIA Aker Brygge säger att Purezza Premium Water var ett mycket mer hållbart system än vanligt flaskvatten.

– Det var en ögonöppnare för oss när vi insåg hur många flaskor som transporterades till ASIA varje vecka i onödan. Vi har så bra vatten här i Norge, och filtrerings- och kolsyremöjligheterna i systemet gör det ännu bättre. Det är också mycket arbetsbesparande att inte behöva flytta upp vatten från förvaringen i källaren, vilket ger mer lagringsutrymme och sparar pengar, säger hon.

Koppang säger att gäster och anställda bara har gett positiv feedback om Purezza.

– Införandet av Purezza har varit en av många åtgärder vi har vidtagit för att sätta hållbarhet högt på agendan på ASIA. Vi fick höra talas om Purezza av en slump genom en av deras säljare, säger Pernille Koppang.

Är du intresserad av att servera Purezza i din restaurangverksamhet?

Du kan nu hitta Purezza på restauranger i Nordamerika, Europa och Australien. Purezza förser restauranger med en hållbar vattenlösning som har en positiv inverkan på slutresultatet.

Kontakta oss för att prata med en Purezza-expert idag och hitta rätt produkt och tjänst som är skräddarsydd för din plats behov.

LÄS MER

Läs mer om Purezza Premium Water