Hur viktigt är gott vatten till vin och mat?

februari 1, 2020
blog-hero-vann-til-vin

Gott vin och god mat går hand i hand. Men hur är det med vatten till vinet? Kan jag dricka kolsyrat vatten till allt vin? Vad passar egentligen till rött vin eller starkvin? Sommelier Heidi Iren Hansen på Kulinarisk Akademi kan ge dig de bästa råden.

Av Rita Tvede Bartolomei

– Ofta tänker man att vatten utan smak är neutralt, men vatten kan ha en negativ effekt på smaken i ett vin. Till exempel kan kolsyrat vatten som är mycket salt påverka hur vi uppfattar de olika beståndsdelarna i ett vin och förändra vinets grundsmaker. Om vattnet är mycket hårt med en hög mineralhalt kan vattnet överrösta vissa mycket känsliga smaker eller texturer i ett vin”, förklarar Heidi Iren Hansen, vinansvarig på Kulinarisk Akademi i Oslo.

Kulinarisk Akademi i Oslo

ÄR EN AV NORDENS BÄSTA SOMMELIERER, MED SILVER I NM

De tips du nu ska få kommer från en expert inom sitt område: Heidi Iren Hansen avslutade sommelierutbildningen 2009 som bäst i klassen och har ett WSET Diploma in Wines and Spirits från Culinary Academy 2013. Hon studerar nu på ett av världens mest krävande vinprogram, Masters of Wine, där hon har klarat teori- och provningsproven och nu arbetar med sin avslutande forskningsrapport. Hon har också vunnit silver i det norska mästerskapet och brons i det nordiska mästerskapet för sommelierer. Kulinarisk Akademi firade 10-årsjubileum förra året och är ett kompetenscentrum för mat och dryck med kurser, rådgivning och evenemang. Personalen är kockar och sommelierer med passion för det goda hantverket och de goda smakerna

– Vi vill inspirera och glädja med mat och dryck av bästa kvalitet. När det gäller vin erbjuder vi både informella ”myskurser” och utbildningar på fyra olika nivåer. På matsidan erbjuder vi främst matlagningskurser för ”hemmakocken”, utöver rådgivning till stora och små mat- och cateringföretag, säger Heidi Iren Hansen.

GOTT OCH FRISKT VATTEN: OCH INTE FÖR HÅRDA BUBBLOR

Kulinarisk Akademi i Oslo. ​

Heidi Iren Hansen säger att det är viktigt för matupplevelsen – men också för vinupplevelsen – att ha tillräckligt med friskt vatten till maten:

– Av naturliga skäl är det smart att fylla på med vatten utöver vin under en måltid. Med det sagt är det viktigt att du alltid har kallt, friskt och gott vatten tillgängligt för att göra vattnet frestande och matupplevelsen så bra som möjligt”, säger hon.

Till mat och vin bör du försöka dricka neutralt vatten utan smakämnen eller tillsatser.

Då framhävs alla smaknyanser i vinet, vilket är viktigt för vinupplevelsen, säger hon. Kolsyrat vatten går bra att dricka till vissa typer av vin, så länge det är neutralt i smaken. Utan för mycket saltsmak från för mycket kolsyra, eller från kolsyra som orsakar för mycket brus och bubblor. För mycket bubblor kommer alltid att förändra ett vins munkänsla, säger hon.

GE VINET UPPMÄRKSAMHET: VÄNTA MED VATTNET.

– Det kan också vara en bra idé att inte dricka vatten direkt efter att du har tagit en klunk ur ditt vinglas. Heidi Iren Hansen säger att det är viktigt att ge vinets eftersmak den uppmärksamhet den förtjänar. – Om du dricker ett mycket vackert och komplext vin bör du smaka på vinet och låta eftersmaken arbeta fritt i munnen under några minuter innan du ”vattnar ur” smaken med en klunk vatten. ”Vissa mycket enkla viner har en kort eftersmak och smakerna försvinner efter bara några sekunder, så det är inte så viktigt att vänta med vattnet”, säger hon.

– Förutom mycket salt och kolsyrat vatten är det inte heller bra att dricka vatten till viner som har en antydan till klorsmak. Vi har sällan problem med klorsmak i norskt kranvatten, men det kan ta bort smakämnen från vinet och förändra vinets smak på ett negativt sätt, säger hon.

VILKEN TYP AV VATTEN FÖR SÖTA VINER,  RÖDA VINER OCH MOUSSERANDE VINER?

Heidi Iren Hansen kan också ge några tips på vatten som passar till rött vin, vitt vin och söta viner:

– Till ett mycket elegant vitt vin eller delikat rött vin ska vattnet vara så rent och neutralt som möjligt, och helst utan bubblor för att inte dra uppmärksamheten från vinet”, säger hon.

Om du dricker ett fylligt och ekat vitt vin eller ett starkare rött vin kan vattnet bredvid vara kolsyrat.

– Men återigen är det viktigt att det inte finns för mycket salt eller orena smaker i det kolsyrade vattnet, vilket potentiellt kan påverka vinets fruktighet och ändra uppfattningen om vinets balans, säger hon.

För söta viner kan bubblor i vattnet vara uppfriskande och positivt, säger sommelieren.

– Till mousserande viner föredrar jag vatten utan kolsyra eller mycket lätt kolsyrat vatten”, säger Heidi Iren Hansen.

Heidi Iren Hansen

Vill du ha några bra matlagningstips från Culinary Academy? Du kan läsa deras kokbok ”Kok & Stek” här: Om stekning, confitering, sous-vide, blanchering och pochering – och så mycket mer.

Läs mer om vatten?