7 fördelar med att dricka vatten

november 8, 2022
blog-hero-7maater

Tänk på din kropp som en kraftfull sportbil med en motor som använder vatten som bränsle. För att denna maskin ska fungera optimalt och alltid ha en ”full tank” är det viktigt att ge den vad den behöver i vardagen.

Av H. Nilsen

Vår kropp består av mellan 50–70 % vatten, och den behöver kontinuerligt påfyllning! Oavsett om du utsätter din kropp för stress på gymmet, när du springer eller om du är gravid, är det viktigt att se till att din ”tank är full”. Det rekommenderade dagliga vattenintaget är åtta glas (250 ml) eller 2 liter vatten.

Vatten kan hjälpa dig att gå ner i vikt:

En av de största fördelarna med att dricka vatten är att det kan dämpa aptiten. Studier visar att ett par glas vatten före måltiderna kan få dig att äta mindre, vilket är perfekt i jakten på en sommarkropp!

Vatten motverkar trötthet:

Att dricka vatten hjälper inte bara till att upprätthålla vätskebalansen i kroppen, det kan också bidra till att sänka blodtrycket. Vårt blod består till största delen av vatten, så även mild uttorkning kan göra blodet tjockare och få hjärtat att arbeta hårdare för att pumpa runt det i kroppen. Detta kan leda till trötthet och slapphet.

Vatten renar kroppen:

Vatten hjälper till att förbättra matsmältningen och förebygger tarmproblem som förstoppning. Ökat vattenintag kan minska irritation i matsmältningen som orsakas av kaffe eller sura livsmedel och drycker. Att dricka mycket vatten kan också hjälpa till att rensa kroppen från slaggprodukter och minska risken för njur- och urinblåsestenar samt urinvägsinfektioner.

Vatten minskar känslan av uppblåsthet:

Känslan av uppblåsthet kan vara obehaglig, men det är viktigt att fortsätta dricka vatten. Om du väljer att inte dricka tillräckligt med vatten kommer kroppen att försöka hålla kvar vätskan istället för att utsöndra den. Detta kan jämföras med vad som händer under en extrem diet, där kroppen tror att den är utsvulten och börjar lagra fett istället för att förbränna det. Drick vatten eller örtte och undvik kolsyrade drycker för att må bättre.

Vatten lindrar huvudvärk:

När du tar smärtstillande medicin, kom ihåg att det vatten du dricker tillsammans med medicinen också är medicin! Det finns olika typer av huvudvärk, och en del kan orsakas av livsstilsfaktorer som dålig kost, stress eller uttorkning. Det är viktigt att dricka tillräckligt med vatten för att se till att kroppen får i sig den vätska den behöver.

Vatten stärker immunförsvaret:

Vatten spelar en viktig roll för att hålla dig frisk och kry. När du är uttorkad flödar lymfsystemet inte lika lätt, vilket kan begränsa kroppens förmåga att bekämpa förkylningar och influensa. Vatten hjälper också till att späda ut slem i näsan och matsmältningssystemet, vilket gör det svårare för bakterier och virus att angripa kroppen.

Vatteninnehållet i livsmedel:

Upp till 20 % av vårt vattenbehov kan tillgodoses genom maten vi äter. Livsmedel som gurka, spenat, tomater, jordgubbar och vattenmelon består huvudsakligen av vatten. Dessa livsmedel innehåller också mineraler som hjälper till att binda det vatten vi dricker.

Vatten är viktigt för våra kroppar, och experter som vi har talat med har berättat att behovet av vatten inte bara gäller dem som är fysiskt aktiva. Även de som är inaktiva behöver fylla på sitt vattenintag.

Culligan-Category-ShortFeatureModule-1365x840-HandGlass

Den uppfriskande smaken av rent dricksvatten

Culligans vattenautomater gör det både enkelt och skräddarsytt för arbetsplatsen att få uppfriskande dricksvatten. Njut av tillgången till rent vatten precis som du vill ha det på arbetsplatsen. Från kallt eller varmt vatten till kolsyrat vatten – det finns lösningar för alla behov. Se vårt breda utbud av bänkmodeller, golvmodeller eller en inbyggd lösning med ett tapptorn för din arbetsplats.

SE URVAL

Läs mer om vatten