Hur man känner igen symptom på uttorkning och vad man kan göra åt det

november 10, 2022
blog-hero-dehydrering

Oavsett om du befinner dig på arbetsplatsen, i bilen, på kontoret eller hemma tillbringar vi mer än 30 % av vår dag med att arbeta. Telefonmöten, snäva deadlines och dagliga uppgifter kan få tiden att flyga iväg, och det är lätt att glömma vad som är avgörande för vår egen hälsa.

Av H. Nilsen

Våra kroppar består av 50–70 % vatten, och under dagen förlorar vi vätska på olika sätt. Det kan bero på miljön, fysisk aktivitet eller till och med vattenånga från vår egen andning. Därför behöver kroppen kontinuerligt påfyllning av vatten.

Särskilt under sommarmånaderna är det viktigt att komma ihåg att dricka tillräckligt med vatten. Beroende på din aktivitetsnivå behöver kroppen olika mycket vatten för att hålla sig i balans. Om vi inte dricker tillräckligt med vätska riskerar vi uttorkning, vilket inträffar när kroppen förlorar mer vätska, främst vatten, än den får tillbaka. Det finns många orsaker till uttorkning, men en av de främsta orsakerna är att vi inte dricker tillräckligt.

Här är några symptom på uttorkning som du bör vara uppmärksam på:

Dålig andedräkt: När kroppen blir uttorkad minskar salivproduktionen och dålig andedräkt kan uppstå.

Brist på energi: Att dricka för lite vatten under dagen är ett säkert sätt att känna sig slö och orkeslös. Kom ihåg att kaffe, te och alkohol har motsatt effekt och kan leda till uttorkning.

Törst: När du känner dig törstig är det kroppens sätt att säga att den behöver vätska. Men vänta inte tills du är törstig, då är din kropp redan uttorkad. Ett kontinuerligt intag av vatten hjälper dig att undvika törst och kan också hjälpa dig att undvika andra symptom på uttorkning.

Huvudvärk: Hjärnan är omgiven av små vätskefyllda fickor som skyddar den. När dessa fickor töms på vätska på grund av uttorkning kan hjärnan komma i kontakt med skallen, vilket kan leda till huvudvärk.

Minskad utsöndring av vätska: Detta kan yttra sig som oförmåga att svettas, inga tårar när man gråter eller utebliven urinering under dagen. Detta är kroppens sätt att säga att den är uttorkad.

Var uppmärksam på din kropps behov

I en hektisk vardag kan det vara svårt att vara uppmärksam på kroppens signaler om vätskebehov. Därför är det viktigt att vara medveten om vad kroppen behöver.

Här är två enkla tester som du kan utföra:

1. Övervaka urinfärgen

En mycket mörk urinfärg kan tyda på uttorkning (eller andra medicinska orsaker), men det behöver inte betyda att helt klar urin är idealiskt. Ta en titt på denna artikel från Min Doktor, som visar sambandet mellan urinfärg och hälsostatus. Den ger dig en inblick i vilka färger som indikerar optimal vätskebalans.

2. Testa hudens elasticitet

Ta tag i huden på baksidan av handen och lyft upp den. Om det tar lång tid för huden att återgå till sin ursprungliga form kan det vara ett tecken på att din kropp behöver mer vatten.

Ha vatten tillgängligt

För att bibehålla vätskebalansen under en hektisk dag är det bra att alltid ha vatten tillgängligt. På jobbet kan det vara smart att ha en vattenflaska i närheten så att du kan dricka vatten innan du känner dig törstig. Kom ihåg att ju mer du svettas under dagen, oavsett om det beror på varmt väder eller fysisk aktivitet, desto mer vatten behöver din kropp för att ersätta vätskeförlusten.

Culligan-Category-ShortFeatureModule-1365x840-vannautomat-1024x630

Behöver du rent dricksvatten på arbetsplatsen?

Ha alltid tillgång till kallt och rent dricksvatten som dina medarbetare, kunder och gäster kommer att uppskatta.

Njut av tillgången till rent vatten precis som du vill ha det på arbetsplatsen. Från kallt eller varmt vatten till kolsyrat vatten – det finns lösningar för alla behov. Antingen ansluts vattenautomaten direkt till vattenförsörjningen eller så kan du välja en lösning med källvatten från en av våra källvattenkylare.

Se vårt sortiment

Relaterade artiklar