Därför DNB valde ett vattenreningssystem för tusentals anställda

juni 16, 2023
blog-hero-pure-dnb

PURE WATER Link-systemet förser över 5 000 anställda på DNB i Bjørvika med obegränsade mängder filtrerat vatten. Stephan Härdi, Food & Beverage Manager, säger att riktigt gott vatten på jobbet ger vardagen en touch av lyx. Det är också mer miljövänligt än vatten på flaska.

Av Rita Tvede Bartolomei

– Bra vatten i vardagen betyder mycket för mig, och det är tydligt att det betyder mycket för mina kollegor på DNB också. Jag tror att nästan alla går runt med vattenflaskor här”, säger Stephan Härdi med ett skratt. Han arbetar på DNB:s huvudkontor på Barcode, i Bjørvika i Oslo.

Stephan kommer ursprungligen från Schweiz och har 40 års erfarenhet av HoReCa-branschen. Han var köksmästare på Oslo Plaza i 13 år innan han började på DNB 2011. Nu på vintern dricker han ungefär 1,5 liter vatten om dagen.

– Och kanske upp till 2,5 liter på sommaren. När man får så bra vattenvanor på jobbet är det lätt att ta med sig dem hem, tillägger han.

Dricker mycket vatten (men lite läsk)

DNB använder PURE Link från PURE WATER på alla sina tre huvudkontor i Norge: Bjørvika i Oslo (där Stephan arbetar), Solheimsviken i Bergen och Beddingen i Trondheim. DNB har totalt tre byggnader i Bjørvika

– Cirka 5 000 DNB-anställda arbetar i Bjørvika under ett år. På grund av en hel del hemmakontor efter pandemin är det förmodligen 3 000 anställda på besök varje dag nu, uppskattar Härdi.

Detta kräver tillgång till mycket bra vatten – för både anställda och gäster. PURE Link-systemet installerades i samband med att byggnaden uppfördes för drygt 10 år sedan.

Chef för Food & Beverage, Stephan Härdi.

– Jag skulle säga att det går åt enorma mängder vatten här. Men jag har faktiskt inte intrycket av att så många dricker läsk ofta på jobbet. Vi har cirka 60 kranar i Bjørvika. Varje social zon i byggnaderna har en kran. Precis som i de gemensamma köken och där kaffemaskinerna är placerade, säger han. Eftersom Stephan kommer från restaurangbranschen har han alltid varit mån om kvaliteten på det som serveras – inklusive vattnet.

– Det var viktigt för oss på DNB att ha ett frestande, lättillgängligt dricksvatten för de anställda. Personligen tycker jag att det vatten vi har smakar bättre än vanligt automatvatten eller flaskvatten, förklarar han.

Mindre logistik med endast tre kylmaskiner

Tre centrala kylare är placerade på tre våningar, i teknikrum. Kylarna kyler, filtrerar och kolsyrar vattnet. Dessa tre kylare har kapacitet att förse alla tapptorn med kallt, filtrerat vatten (med och utan kolsyra). Vattnet kommer från den huvudvattenledningen i byggnaden.

– ”Det är praktiskt för oss, som är så stora, att vi har ett system som är lätt att hantera. Servicen sker i teknikrummen och inte där vi hämtar vatten”, säger han.

Dessutom ger det DNB mycket mindre logistik, eftersom CO2-tuberna som levererar koldioxid bara behöver bytas ut där kylarna är placerade.

Tänk bara på hur mycket logistik det hade varit om vi hade behövt byta ut små CO2-tuber på alla 60 platser där vi har tapptorn, påpekar han.

Mer miljövänligt: Ingen transport av vatten på flaska

Miljövänlighet var också viktigt för DNB i valet av leverantör, säger Stephan Härdi. PURE Link-systemet bidrar till att minska användningen och avfallshanteringen av engångsartiklar och kräver ingen transport av dricksvatten.

– Vi har inga papp- eller plastmuggar på arbetsplatsen, eftersom det inte är miljövänligt på något sätt, säger han.

Källvattenkylare med utbytbara, stora vattendunkar övervägdes som en dricksvattenlösning – innan DNB valde PURElink.

– Men redan då, för 10 till 12 år sedan, insåg DNB att miljöpåverkan från transporter var för stor, säger han.

Återanvändbara flaskor och glas

DNB har istället ett stort urval av flaskor och glas i varje kök.

– Så att medarbetarna enkelt kan fylla på med antingen kolsyrat vatten eller vanligt vatten, säger han. De tål maskindisk och kan användas om och om igen, säger han.

Estetiken ska inte heller underskattas, och han tillägger:

– Att få dricksvatten från en estetiskt tilltalande och attraktiv kran är en upplevelse i sig. Det har ett känslomässigt värde. Ja, bara att ha tillgång till kolsyrat vatten på jobbet gör vardagen lyxigare. Det är visserligen bara vatten, men det känns inte riktigt så, säger Stephan med ett leende.

Föredrar bubbelvatten

Han är noga med vilket vatten han dricker och tycker att PURE Link-vattnet smakar väldigt gott.

– Det är också väldigt kallt och uppfriskande, säger han.

Det kolsyrade vattnet återkarboniseras (och kyls) hela tiden genom PURE Link. Det beror på att vattnet cirkulerar genom slangarna som transporterar det till och från kylaren.

– Bubbelvatten är min favorit, eftersom jag gillar när det är mycket bubblor i vattnet. Det fina med att ha både kolsyrat och icke-kolsyrat vatten är att man kan bestämma hur mycket kolsyra man vill ha: Lite vanligt vatten och lite kolsyrat vatten i samma glas, beroende på vad du föredrar, säger han.

Culligan-Category-ShortFeatureModule-1365x840-horeca-pure-water5

PURE WATER LINK

Vattenreningssystem för dricksvatten till företag och hotell. Ett perfekt val när flera enheter behövs på samma plats.

LÄS MER OM LÖSNINGEN

Läs mer om vattenreningssystem